Kodlama Eğitimi
Nesnelerin birbirleriyle iletişim içinde olduğu, dijital yerli olarak ifade edilen yeni bir neslin türediği günümüzde bilişim teknolojileri yaşamın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ne var ki teknoloji tüketimi üretiminden daha fazladır. Bu durum üretim odaklı eğitimlerin ağırlık kazanması gerektiğinin göstergesidir. Bu eğitimlerden biri de kodlamadır. Scratch üzerinden yapılan çalışmalarımız neticesinde çocuklarımız artık bilgisayar oyunu oynamak yerine oyun tasarlama yolunda adım atmaktadır.
Kodlama birçok mühendislik dalının kapsandığı (çok disiplinli) bir bilim dalıdır ve ilgi alanı tasarlama, üretim ve hayata adapte etmedir. Teknolojiyle yeniden şekillenen iş dünyasında önemli bir beceri haline gelen kodlama ise programatik bir yazma sürecidir. Bu süreçte işlemler belirli bir düzen içinde gerçekleşir.
Kodlama, STEM uygulaması olarak da bilinir. Kodlamayı sistemler arasındaki iletişimi sağlamaya yönelik kodların yazılması şeklinde ifade edebiliriz. Kodlamanın yabancı dil bilmekle eş değer olduğunu söyleyebiliriz. Kodlama eğitimi, her yaş için uygun olmakla birlikte özellikle de okul öncesi için kritik önem taşır.
- Analitik düşünce becerilerini geliştirmesi,
- Bilgisayar dünyası ve Teknoloji ile tanışma
- Mühendislik konusunda algının oluşması ve geliştirilmesi,
- Bilgi işlemsel düşünme becerisi kazanma,
- Görsel ve uzamsal algılarının geliştirilmesi,
- Çok boyutlu düşünme becerisinin geliştirilmesi,
- Akıl yürütme becerisinin gelişmesi
- Analiz yapma, sıralı düşünme becerisi kazanma
- Olaylara farklı bakış açılarından bakmayı öğrenme